Pet načina kako najbolje predstaviti svoje Freelance radove

Kako prezentirati freelance portfolio

Kod potrage za novim klijentima, kreativni profesionalci se povode za jednom izrekom, “Ne postoji druga šansa za prvi dojam”. Dizajneri se svakodnevno suočavaju sa jedinstvenim izazovom – prikazati što bolje svoje radove poslodavcu ili klijentu bez da ga zatrpaju velikom količinom radova nastalih godinama i godinama rada. Jer, na kraju krajeva, vrijeme je ipak novac.

U prošlosti, dizajneri su upotrebljavali tradicionalni print portfolio kako bi predstavili svoje projekte. Kako nitko nije imao volje ni želje nositi okolo ogroman portfolio, ovaj tip se tipično fokusirao na kvalitetu, a ne kvantitetu. Danas dizajneri imaju digitalne mogućnosti za predstavljanje svoje kreativne sposobnosti koje mogu dati potpuniji opseg njihovog rada.

Donosimo vam nekoliko načina da predstavite svoje projekte.

Web stranice koje koristite svakodnevno

Probajte stranice koje koristite svakodnevno pretvorite u svoj online portfolio. Primjerice, dizajnerica Rachel King je stvorila Pinterest ploču pod nazivom “Dnevni životopis.” To je zanimljiva kolekcija radova sastavljena od značajnih i jedinstvenih stvari koje je učinila u svojoj karijeri.

King kaže da je planiranje ključno kod upotrebe Pinteresta u svrhu promocije svog dizajnerskog rada.

Razmišljajte kako bi htjeli da Vaša ploča izgleda, a nakon toga odlučite kojim ćete redoslijedom prikazivati svoje radove. Pobrinite se da je ploča potpuna prije objavljivanja jer redoslijed naknadno ne možete mijenjati.

Osim toga, Rachel preporučuje prikazivanje životopisa ili kratkih kontaktnih informacija unutar prvih nekoliko pinova, tako da svatko tko gleda na ploču ima mogućnost doći vrlo brzo i lako s Vama u kontakt.

LivingResumeRK

 

Kreirajte svoj hashtag #

U potrazi za poslom grafički dizajner David Mas htio je nekako iskoristiti društvene platforme kako bi se istaknuo iz mnoštva – i na kraju se odlučio za Instagram kao odgovarajuću platformu koja nesumnjivo pruža brzinu, neposrednost i kreativnost.

Osim pomoću Instagrama kako bi prikazao svoje radove, Mas je također dodao i hashtag #InstagramVitae. Ova strategija mu je uvelike pomogla u sklapanju posla s jednim od glavnih sportskih društava u Španjolskoj.

Upotrijebite besplatne servise za izradu Web stranica

Ako programiranje nije Vaša jača strana, možete stvoriti web stranicu koristeći stranice poput Wix.com ili drugih user-friendly online portfolio buildera koji nude razne predloške i hosting usluge. Neki od njih su besplatni za korištenje, dok drugi zahtijevaju jednokratno plaćanje ili mjesečnu naknadu.

Website builderi definitivno mogu biti odličan izbor za freelancere ili pojedince koji se bave kreativanim radom a da ne potrošite puno vremena. Dobro je napomenuti da su neki od njih također dobra opcija za profesionalce čije stvaralačko znanje nije nužno ovisno o webu (primjerice slikari, fotografi, itd).

Izradite vlastitu web stranicu

Ako ste odlični dizajner i uz to znate kodirati, pokažite to! Odluka o tome da li ćete raditi web stranicu od nule ili ne ovisi o nekoliko pitanja. Pitanja poput: imate li uopće sve potrebne vještine za izradu i dizajn stranice, jeste li uopće spremni na tako kompleksan posao, koliko će vam vremena sve to u totalu oduzeti i, naravno, trošak svega navedenog.

Bilo da upotrijebljavate website buildere ili dizajnirate stranicu sami, također biste trebali razmisliti o marketingu kako bi efektivno pokazali svoj rad.

Alberto Sosa je freelance dizajner podrijetlom iz Argentine, no većina njegovih klijenata je iz SAD-a. Sukladno tomu, Sosa je svjestan da ima samo jednu priliku kako bi zadobio i zadržao njihovu pozornost – i tu priliku koristi putem e-mail marketinške strategije.

Njegova filozofija je fokusiranje na samo dva klika:

Moram uvjeriti mogućeg klijenta da napravi samo dva klika: prvi je da otvori moj mail, a drugi (najteži) je otvaranje mog online portfolia. U samo 30 sekundi moram ispričati nevjerovatnu priču.

Iskoristite jednostavnost aplikacija kao što su Behance, Morpholio i Minimal Folio

Behance je online platforma i aplikacija, besplatna za iOS i Android. Pruža all-in-one rješenja za organizaciju rada kreativnog profesionalca. Promovira se kao platforma koja pruža prikaz talenata ali i poslovnih prilika. Behance može biti odlična opcija za profesionalce koji traže jednostavno rješenje. Možete lagano kreirati portfolio, promovirati ga i povezati se sa ostalim kreativcima.

Slijedeća aplikacija je Morpholio. Morpholio ne samo da pruža mogućnost za stvaranje portfolia već i sposobnost da se radovi dijele i raspravlja o njima. Aplikacija omogućuje izrazitu fleksibilnost u  mijenjanju naslova, slika, itd., vrlo jednostavnim procesom. Vaš portfolio se može dijeliti putem e-maila ili na društvenim mrežama, a također postoji opcija da sudjelujete u javnim ili privatnim forumima, unutar kojih možete razgovarati o projektima i primati kritiku o svom radu.

Minimal folio (2.99$ za iPad) je, ukratko rečeno, aplikacija kojom se predstavljaju slike i video isječci na vrlo  minimalistički i oku ugodan način. Jedna od dobrih svojstava aplikacije je nebrandiranost iste – pa fokus nije na samoj aplikaciji već zaista na portfoliu radova. Također je plus što se lagano sinkronizira sa Dropboxom.

 

Savjet za kraj

Pokazivati domišljatost u kreativnoj umjetnosti je važno – ali ponekad može biti i previše za klijenta te ga s time samo zbunjujete. S jedne strane, prikazivati svoj portfolio na avangardan način je nesumnjivo atraktivno, ali Vama je cilj da dobijete posao i impresionirate klijente odmah, a ne da satima dešifriranju Vaše kreativne napore.

Uvijek se zapitajte  Da li radove koje dodajem poboljšavaju moju sliku kao dizajnera ili mi, nasuprot, samo oduzimaju vrijednost? Načelo manje je više.

 

 

LEAVE A REPLY