Francuski taksisti kamenovali Uber-ov automobil [VIDEO]

Slika prosvjeda u francuskoj protiv ubera

U sklopu svjetskog prosvjeda, taksisti iz cijelog svijeta prosvjedovali su protiv Ubera. U Parizu je bilo posebno burno gdje su taksisti zatvorili sve prilaze prema aerodromima i željezničkim stanicama. Prosvjednici su palili gume i okretali automobile a snimljene su scene i fizičkog napada na Uber-ove vozače.

Na Redditu je objavljenja snimka gdje francuski taksist baca kamen na Uber-ov automobil:

Odgađanje neizbježnog: Svjetsko tržište rada se mijenja

Prisjetimo se kako su u Francuskoj donijeli suludi zakon da Uber i LeCab moraju čekati 15 minuta prije nego što mogu pustiti klijenta u automobil. S ovim zakonom taksisti su izjednačili vrijeme čekanja, odnosno izjednačili neefikasnost klasičnog taksi sustava naspram efikasnih aplikacija za transport putnika kao što su Uber, LeCab i slični.

U SAD-u borba protiv tehnologije se nastavlja tako da je u Kaliforniji donesen zakon kako svi Uber-ovi vozaći trebaju biti zaposlenici, a ne nezavisni vozači.

Ovi zakoni, u konačnici, jedino su dobri za taksiste koji se koriste zakonom kako bi uspjeli opstati na tržištu, dok s druge strane ne trude se poboljšati svoju uslugu. Taksisti: Proučite zašto ljudi koriste aplikacije za transport, nije samo u cijeni prijevoza stvar. Neke od prednosti Uber-a su jednostavnost plaćanja, pojedinačno vrednovanje svakog vozača, jednostavnost naručivanja taxi usluge i cijena usluge.

Gdje su korisnici u toj priči?

Poslovni model kao što ima Uber, gdje svaki vozač brine o svojoj reputaciji, je u najmanju ruku pošten za korisnike jer ako imate negativne ocjene onda će vas korisnici izbjegavati i neće vas unajmiti za prijevoz. S druge strane kada naručite “klasični” taxi naručili ste kompaniju a ne pojedinca i kvaliteta prijevoza ovisi o tome kojeg će vam vozača tvrtka dodijeliti.

Kada bi taksisti uložili energiju, koju ulažu u prosvjede i demoliranje konkurentskih automobila, u razvijanje svoje platforme i poboljšanje svoje usluge vjerovatno bi bili konkurentni.

Iako Uber u Hrvatsku još nije došao prosvjedi su već počeli i nabrajanja u medijima da li je Uber legalan ili ne. Pohvalno je da su Zagreb Taxi i Cameo počeli koristiti inTaxi aplikaciju za narudžbu vozila.  Iako je aplikacija daleko od rješenja koje bi konkuriralo Uberu idu u dobrom smjeru.

LEAVE A REPLY