S idejom da vremensku crtu učine personiliziranom, društvena mreža Instagram eksperimentira s novim algoritmom koji će umjesto kronološki kao do sada, prikazivati objave po važnosti.

Kako su objasnili u postu na stranici, korisnicima Instagrama u prosjeku promakne oko 70 posto objava. Kako je Instagram rastao, postalo je sve teže pratiti sve fotografije i video sadržaje koje ljudi objavljuju, što znači da korisnicima često promaknu objave koje su im važne.

Zahvaljujući novom algoritmu, redoslijed objava će se prikazivati prema tome koliko je neka objava važna ili će se svidjeti korisniku, i to na temelju dosad izraženih interesa, odnosu s osobom koja je objavila određeni sadržaj i slično. Testna faza trajat će nekoliko mjeseci, tijekom koje će raditi na njegovoj optimizaciji i  voditi računa o feedbacku korisnika.

 

Tako će nova vremenska crta Instagrama mnogo više nalikovati Facebooku. Podsjetimo, Facebook je kupio Instagram sredinom 2012. godine za milijardu dolara. Danas, s 400 milijuna aktivnih korisnika, sofisticiranim alatima za targetiranje i analitiku, postali su i idealna platforma za marketinške kampanje.

Sada su zbog rasta popularnosti i količine sadržaja, odlučili odustati od kronološkog redoslijeda i omogućiti korisnicima jednostavnije snalaženje. Doduše, isto je pokušao i Twitter što je izazvalo priličnu količinu nezadovoljstva korisnika. U intervjuu za New York Times, suosnivač i izvršni direktor Kevin Systrom je istaknuo da je stvar s novim algoritmom napravljena s ciljem da “30 posto objava koje korisnici vide na instagramu, budu najboljih mogućih 30 posto.”

LEAVE A REPLY