Kako izgraditi stalne prihode kao freelancer?

Freelancer radi od kuce

Kao freelanceru, neimati stalni prihod može biti zastrašujuća stvar, a i neizvjesnost pronalaska sljedećeg posla također doprinosi tom strahu, ali postoji način kako to možete promijeniti. Vaša freelance karijera ne mora se svesti na konstantnu potragu za novim poslom i nestalne prihode. U nastavku vam donosimo jednostavne strategije kojima možete izgraditi svoju karijeru, pronaći stalne klijente tako generirati stalni prihod.

Najčešće pogreške

Većina freelancera nakon nekog vremena pronađe veliki posao za koji dobiju dobru naknadu kojom mogu pokriti svoje životne troškove nekoliko mjeseci. Nakon toga se fokusiraju na posao kojeg su dobili te prekinu potragu za novim potencijalnim poslovima. Kada taj veliki posao privode kraju,  shvate da ostaju bez naknade koju su imali prethodnih mjeseci te počinju hitno tražiti novi posao i tako se vrte u krug.

Dosljednost u marketingu i traženju posla

Ponavljanjem prethodno navedene pogreške može dovesti do frustracija, a na kraju i do toga da potpuno ostanete bez novaca. Zbog toga je važno biti dosljedan, raditi na vlastitom marketingu i promociji te konstantno biti u potrazi za novim poslovima. Potrebno je uložiti vrijeme i energiju u stjecanje novih klijenata čak i dok radite na nekom projektu i imate primanja. Na tržištu se može pronaći mnoštvo knjiga u kojima se mogu pronaći savjeti kako generirati stalne prihode poput Marketing Mentor Ilise Benun i Book Yourself Solid Michaela Porta.

„Ako možete svakodnevno napraviti male korake prema vlastitom marketingu, onda ćete se uskoro naći u poziciji da nikada ne morate tražiti posao.“

PROČITAJTE JOŠ: 5 korisnih i besplatnih alata

Sve što je potrebno je 30 minuta dnevno

[quote_center]”Ono što radite svakodnevno važnije je od onog što radite ponekad.”  Gretchen Rubin[/quote_center]

Čak i ako ste zatrpani poslom, uložite 30 minuta dnevno u osobni marketing i rast vaše karijere. Ono što se čini kao malen korak danas, u budućnosti će se pokazati kao jako dobra investicija. Izgradit ćete konzistentni tijek rada i nećete morati brinuti za svoje sljedeći potez u freelance karijeri.

Kako poraditi na osobnom marketingu

Investirajte svoje vrijeme u nekoliko marketinških tehnika i ostanite dosljedni. U moru različitih marketinških tehnika koje vam stoje na raspolaganju, najbolje se fokusirati na 2-3 osnovne tehnike u početku, a zatim taj broj povećavati s vremenom. Donosimo vam neke od najkorisnijih marketinških tehnika:

  • umrežavanje –  networking
  • kontaktiranje postojećih mreža i prijatelja,
  • prijavljivanje na otvorene poslove na freelance platformama ( freelancer.com, Elance, Upwork, freelance.hr )
  • blogging i promocija sadržaja,
  • preporuke bivših klijenata i prijatelja,
  • izgradnja i unapređenje prisutnosti na webu (guest blog posting, proaktivnost na društvenim mrežama…)
Zaključak

Ako možete uložiti samo 30 minuta svog vremena na promociju i marketing vaših usluga, s vremenom će se to isplatiti. Rezultati neće biti vidljivi odmah, ali nakon nekoliko mjeseci uočit ćete pomak. Nakon nekog vremena pronaći ćete posao/poslove za dva mjeseca unaprijed, a zatim tri i više. Ali zapamtite, bez obzira koliko vaša freelance karijera bila uspješna, pobrinite se da pronađete tih 30 minuta vremena dnevno da bi ste se fokusirali na osobni marketing. Napravite dosljedan plan akcije prema osobnom marketingu i nikada nećete imati problema s nedostatkom posla.

LEAVE A REPLY