Konferencija – učenje ili networking?

Poslovni ljudi raspravljaju na konferenciji

Jedan od suvremenih načina učenja izvan fakultetskih klupa su i konferencije. Prostorno, ali i tematski sve ih je više što nam omogućuje saznanje informacija iz različitih područja i od različitih ljudi. Laički bi se reklo da je konferencija event gdje se skupljaju različiti profili delegata u svrhu slušanja različitih profila predavača. Jednostavno rečeno, ali da li je to uistinu tako?

Pogledamo li iz perspektive jednog brucoša, koji je tek nedavno zamijenio školske za fakultetske klupe, možemo zaključiti da je motiv njegova odlaska na konferencije učenje. S druge strane, netko tko je stalan gost ovakvih evenata iskorištava konferencije za upoznavanje novih ljudi. U suštini radimo i jedno i drugo; jednima je glavni motiv učenje, ali nesvjesno rade na networkingu, a drugima je networking, ali nesvjesno nauče nove stvari. U teoriji bi to tako izgledalo, ali iz vlastitog iskustva mogu reći da ne izgleda.

Na konferencije odlazimo s prevelikim očekivanjima i onda ostanemo razočarani. To smo sami krivi. Studentske konferencije otvorenog tipa su manje-više iste. Iste su na način da se prolaze slične ili iste teme koje su aktualne među studentima. Iste misli čujemo od različitih ljudi. Ide li nam to u prilog? Naravno, kao što je napisano „…od različitih ljudi.“. To je poanta ovakvih konferencija. Student već sam po sebi zna da ukoliko ide na konferencije teži nečemu boljem u životu i želi svoje iskustvo obogatiti ovakvim eventima. Na konferencijama čujemo teme vezane za to kako se eksponirati, kako impresionirati poslodavca, kako svoju poslovnu ideju pretočiti u realnost i slične stvari. U svemu tome nam pomažu poznanstva. Imamo priliku upoznati ljude s poslovnim uspjehom,ali i ljude koji teže k tome. Povezivanje s uspješnim ljudima može nam biti od koristi jer su danas dobra poznanstva zlata vrijedna.

Prije odlaska na konferenciju moramo odrediti cilj, odnosno ishod našeg odlaska. Nečiji će cilj biti naučiti kako napraviti određenu stvar, kako je određeni poduzetnik došao do uspjeha ili uspostaviti kontakt s određenom osobom. Konferencije obično kratko traju što nam ostavlja malo vremena za djelovanjem i upravo manjak vremena trebamo što bolje iskoristiti kako na kraju ne bismo ostali razočarani.

Kao što je rečeno, svatko ima svoje razloge odlaska, ali zašto si ne bismo svi olakšali postavljajući jednostavne ciljeve svake naše konferencije. Sasvim je svejedno odlazimo li na konferencije s ciljem da učimo ili da stvaramo poznanstva sve dok nam je u svijesti što nam je u tom trenutku važno, odnosno zašto smo uopće došli na event. Ako vas konferencija ne razočara vratit ćete se i dogodine, preporučit ćete je prijateljima i na taj način stvarati svoju mrežu ljudi.

Ako želite pogurati svoj poslovni put onda su konferencije pravi način za to jer svaka poslovna suradnja započinje pričom: „Upoznali smo se na konferenciji…“.

SHARE
Previous articleOnline alati za pisce koji vam mogu biti od pomoći
Next articleKada spojiš virtualnu stvarnost i nogomet
Član međunarodne udruge AIESEC s iskustvom u vođenju tima, organiziranju evenata, rada na različitim projektima, provođenju procesa regrutacije i vođenje brige o iskustvima članova koji je aktivno sudjelovao na preko 10 lokalnih i nacionalnih konferencija o liderstvu i razvoju organizacije te 4 međunarodne konferencije . Trenutno radim kao freelancer u području edukacija i radim na planovima za otvaranje agencije za HR consulting.

LEAVE A REPLY