Tema konferencije je namjera Vlade RH da poreznom reformom uvede doprinose na autorske honorare, što je europski, ako ne i svjetski presedan.
Prema svim informacijama prikupljenim iz raznih izvora, niti u jednoj zemlji na svijetu na autorske honorare se ne plaćaju doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Porezna reforma, najavljena kao jedan od temeljnih socijalnih pothvata nove Vlade, izvršit će novi udar na kulturni i kreativni sektor, i to u trenutku kada je državni proračun za kulturu najniži u povijesti.

Koga će pogoditi reforma?

Uvođenjem doprinosa na autorske ugovore izravno će biti pogođeni brojni nezavisni profesionalci i autori, poput novinara, glumaca, redatelja, glazbenika, likovnih umjetnika, dizajnera, pisaca, prevoditelja, redaktora, lektora, znanstvenika te svi oni koji svojom kreativnošću, umjetnošću, znanjima i talentom pokušavaju preživjeti na siromašnom tržištu intelektualnih i kreativnih dobara.

Javna rasprava o poreznoj reformi

Kako javna rasprava o poreznoj reformi nikad nije bila održana oni na koje će reforma najviše utjecati nisu imali prilike izreći svoja mišljenja, iskustva i prijedloge. Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca tim povodom je pripremilo AD HOC istraživanje mišljenja i situacije autora, nezavisnih profesionalaca koji posluju putem autorskih ugovora, u kojem je u svega 24 sata sudjelovalo preko 500 ispitanika. Prvi rezultati će biti ukratko prezentirani na konferenciji.

Uključite se u raspravu

Također, pozivamo sve autore i zainteresiranu javnost da nam se pridruže u Novinarskom domu i svojom nazočnošću stanu u obranu digniteta autora i iskažu prosvjed protiv još jednog udara na kulturu, od kojega državni proračun neće ostvariti nikakav ozbiljan prihod, ali će zato kompletan sustav svih vrsta produkcije intelektualnih dobara, od novina pa do kazališta, filma i televizijske produkcije, postati još neprofitabilniji.
Na konferenciji će govoriti:
  1. Sanja Despot, novinarka
  2. Aleksandar Battista Ilić, likovni umjetnik
  3. Antonio Nuić, redatelj
  4. Edo Popović, pisac
  5. Neven Frangeš, glazbenik
  6. Seid Serdarević, nakladnik
  7. Matija Raos, dizajner
SHARE
Previous articleOživite stare fotografije uz Google PhotoScan
Sidrome vam donosi novosti i savjete iz svijeta freelancera, korisne tutorijale i savjete za Društvene Mreže, Grafički Dizajn, 3d Dizajn, Video Animaciju

LEAVE A REPLY